Examentips

Auto Rijschool De-Verkeersschool.nl Rijles en Rijopleidingen Oosterhout en Breda

Hier wat handige examentips van De-Verkeersschool.nl

De-Verkeersschool.nl is er trots op dat leerlingen van de rijschool altijd bovengemiddeld goed scoren op het rijexamen bij het CBR.
Aan de ene kant komt dit door de manier van opleiden; alle handelingen worden stapsgewijs aangeleerd volgens de RIS-Methode zodat deze door de leerling makkelijk kunnen worden toegepast in het verkeer.
Anderzijds is het nog steeds zo dat op een examen de leerling zal moeten presteren om ook daadwerkelijk het examen te halen.

Om er voor te zorgen dat iedereen die examen gaat doen ook de eerste keer slaagt hier een aantal handige tips of richtlijnen die het examen makkelijker kunnen maken.

Heb je na het lezen nog vragen, bel of mail dan even.

Maak je niet te druk

 

Het rijbewijs halen kan voor velen een bron van zenuwen zijn. Nachten geen slaap, zweetaanvallen, ik heb het met mijn rijschool allemaal voorbij zien komen. Het beste is om je niet te druk te maken. Het rijexamen is niet zo bijzonder als je misschien denkt.

Je maakt gewoon een ritje met iemand om te laten zien wat je allemaal hebt geleerd de afgelopen tijd. Na al die lessen waarin je alles geoefend hebt, ben je alle situatie die je op het examen kan tegenkomen ook vast wel een keer tegengekomen tijdens het lessen.

Ging het tijdens de rijlessen goed? Waarom op het examen dan niet?

Scannen, Scannen en Scannen

 

Iedere leerling die een RIS-opleiding bij De-Verkeersschool.nl heeft gevolgd zal er ondertussen wel genoeg over gehoord hebben, Scannen en blijven scannen.

Op het examen kan je door spanning je blik gaan fixeren, juist het idee van het goed willen doen zorgt er vaak voor dat je naar de weg gaat kijken en niet de gehele breedte van de weg in de gaten houdt.

Mocht je teveel in gedachten zitten komt tunnelvisie vanzelf, denk niet na en Scan.

Wat?

  • de hele breedte van de weg
  • het overige verkeer in de gaten blijven houden
  • kruispunten en fietspaden controleren
  • spiegels eens in de 8 seconden

Zorg er voor dat je absoluut niet naar het wegdek gaat kijken. hierdoor kijk je veel te kort op de auto en heb je geen tijd meer om te anticiperen of problemen op te lossen.

Scan je goed? Dan is het halen van het rijbewijs al voor 80% binnen zorg er voor dat je dit tijdens de rijlessen al automatiseert, op je examen heb je al genoeg aan je hoofd.

Risico’s horen niet bij Autorijden

 

Het nemen van risico’s is een keuze. Zorg dat je altijd slim kiest of iets wel of niet handig is en bepaal vooraf of je ergens aan begint of niet. Halverwege een handelingen beseffen dat het niet slim was is al te laat.
De examinator gaat er echt niet van uit dat je alles zo snel mogelijk doet. Wel wil hij zien dat je handelingen snapt en zelfstandig kan uitvoeren.
De mooiste manier om uit te leggen wat er van je verwacht wordt is om er als volgt over na te denken:

Als je op vakantie gaat naar zuid Europa rij je ongeveer 1400 kilometer, 90% van die tijd zit je op een snelweg. Kies jij er voor om heel de snelweg achter een vrachtauto te rijden, dan rij je maximaal 90 km/h en duurt de reis ongeveer 4 uur langer.
Dat is niet handig maar, als jij lekker je eigen tempo rijdt en je komt een voor een paar minuten vast te zitten achter een vrachtauto dan is dat niet het einde van de wereld.
Gewoon rustig wachten tot je zeker weet dat jij veilig van rijstrook kan wisselen en dan weer, zonder gevaar of hinder je weg vervolgen. Je wilt immers wel heel en zonder deuken aankomen op je bestemming.

Hetzelfde geld voor voorrang verlenen, leuk dat je daar een bepaalde snelheid mag rijden. Als je niet ziet wat er van links en/of rechts komt pas je je snelheid aan. Daarna weer lekker verder.

Als je dit in je achterhoofd houdt tijdens het rijden weet je dat er niks moet maar, als het kan het wel mag. Neem je tijd maar benut wat mogelijk is.

Rij altijd alleen met je eigen kennis

 

Luister dus niet naar tips van anderen. Dit kan namelijk je eigen manier van rijden beïnvloeden. Jij weet wat je doet en hoe het moet. Samen met jouw instructeur heb je alles uitgebreid doorgenomen. Aan de hand van dat beeld hebben jullie besproken het examen aan te vragen. Als je op het examen dan anders gaat handelen door goedbedoelde tips van familie of vrienden, kan dit er voor zorgen dat je het examen niet haalt.

Vertrouw op je eigen vaardigheden en wat je geleerd hebt tijdens de rijlessen, met die kennis lukt dat rijbewijs halen echt wel.

Wees nooit te streng voor jezelf

 

Niemand is of rijdt foutloos!! Dus jij en zelfs de examinator ook niet. Uiteindelijk gaat iedereen wel eens de fout in, dit is helemaal niet erg, het is wel belangrijk hoe je met je fouten omgaat.
Kleine foutjes zijn vaak dus niet zo erg als jij misschien denkt, raak daar niet van in paniek en rij daarna gewoon door zonder er ooit nog aan te denken.
Los jij die foutjes die je maakt veilig op? Dan kan je er zeker van zijn dat je gewoon geslaagd bent na de rit.

Tijdens de rijlessen van heb je vast ook foutjes gemaakt die de instructeur wel zag maar niet de moeite waard vond om uitgebreid te bespreken, dit zijn de fouten die je op een examen dus ook gewoon mag maken.

Rij zelfverzekerd

 

Zelfs al ben je het niet, probeer wel zo over te komen. Zelfverzekerdheid is een van de belangrijkste eigenschappen van een goede bestuurder.
Als je gaat twijfelen is de kans op fouten groter. Zorg er altijd voor dat je op tijd een beslissing neemt en die ook zo duidelijk mogelijk voor het overige verkeer uitvoert.
Weet je zeker dat je iets kan doen? Doe het dan en laat zien dat je actief meedoet aan het verkeer. Twijfel je of ben je ergens nog niet zeker van? Controleer dan nog een keer en blijf actief zoeken naar andere mogelijkheden.

Tijdens de rijlessen werd er veel aandacht besteed aan contact maken met ander verkeer en weten wat er rondom de auto gebeurd, maak hier op je examen goed gebruik van om zelfverzekerd auto te rijden.
Ben en voel je je zeker? Dan zitten jouw passagiers, dus ook de examinator, prettig naast je en kan je laten zien dat je er helemaal klaar voor bent om zelf auto te rijden.

De dag van en voor het examen

 

Zorg altijd voor een goede nachtrust en eet goed van te voren, autorijden kost energie en energie krijg je door te eten. Ook al is het vroeg, stap nooit met een lege maag in de auto. Het schijnt zo te zijn dat het eten van een banaan helpt bij een betere concentratie en alertheid.
Neem alleen medicijnen tegen zenuwen als je hier ook wel eens mee gereden hebt tijdens de rijlessen. Vaak gaat dit ten koste van je alertheid en bereik je er niet mee wat je wilt.

Zorg dat je voor het examen niet teveel koffie of energiedrankjes drinkt, over het algemeen is het het beste om de dag van het examen gewoon te doen wat je normaal ook eet of drinkt op een dag.

De bijzondere verrichtingen

 

Voor veel leerlingen is dit een groot obstakel tijdens het examen. Heb je een tussentijdse toets genomen, dan is er een grote kans dat je deze niet op je eerste praktijkexamen hoeft te doen.

Bij de bijzondere verrichtingen is een examinator nooit op zoek naar perfectie. De meest belangrijke punten voor het halen van de bijzondere verrichtingen zijn:

  • Duidelijk zijn voor het overige verkeer door middel van tijdig richting aangeven
  • Het overige verkeer waar nodig voor laten gaan
  • Niet op de stoep komen
  • Niet te dicht in de buurt komen van obstakels of ander verkeer

Voldoe je aan de bovengenoemde punten, dan is het helemaal niet erg dat je schuin in een vak staat of dat je met omkeren of parkeren een keer extra moet steken.

Tijdens de rijlessen worden de verrichtingen vaak genoeg geoefend, is er een bijzondere verrichting die je moeilijk vindt? Wees niet bang om aan de instructeur te vragen om deze nog een keer te oefenen.

Op je examen moet je deze vol zelfvertrouwen durven uit te voeren, tijdens de rijlessen kan je daar naartoe werken.

Laat de instructeur meerijden

 

Niet om de examinator af te leiden, dit werkt nooit. Wel kan het zo zijn dat een bekend gezicht in de auto de spanning kan verminderen tijdens het examen.

Heb je juist het idee dat je door meerdere mensen bekeken wordt als je instructeur meerijdt? Wees dan niet bang om hem achter te laten bij het CBR terwijl jij met de examinator op pad gaat. Het schijnt dat ze daar best lekkere koffie hebben.

Uiteindelijk is het belangrijk dat jij kiest wat voor jou de betere keuze is. Richting het examen zal je het er vast wel eens over hebben met de instructeur.

Tot slot

Examentips gaan er niet voor zorgen dat je opeens wel kan autorijden. Autorijden leer je door er aan te werken. hoe meer aandacht jij er aan besteed, hoe beter het resultaat.

Zorg er voor dat je plezier hebt in het autorijden en het leren daarvan. Het is immers een hoop werk om al de stof te onthouden en toe te passen. Uiteindelijk ben je op een punt gekomen dat je samen met de instructeur besloten hebt dat je klaar bent om examen te doen. Hier heb je hard voor gewerkt en nu is het tijd om de laatste stap te nemen. Zorg er voor dat je zelf tevreden bent over jouw manier van autorijden en werk aan alle punten waarvan de instructeur, of jijzelf, vindt dat ze aandacht nodig hebben.

Durf hier over te praten en werk er aan tijdens de rijlessen voordat je examen doet.

Het idee hebben dat je iets nog niet goed snapt of toe kan passen, daar dan van hopen dat het niet hoeft te gebruiken op het examen loopt vaak fout af. Weet van jezelf dat je het allemaal kan en zie het examen als een formaliteit waar je niet onderuit kan komen. Wees er dan niet bang voor, autorijden kan je immers al.

Wil je weten hoe een praktijkexamen in zijn werk gaat? kijk dan HIER.

Alle informatie over de Tussentijdse Toets vindt je HIER.

Auto Rijschool De-Verkeersschool.nl Rijles en Rijopleidingen Oosterhout en Breda

Telefoon: 06-520 37 881

Vraag een Gratis Proefles aan

Wij Feliciteren